Farfalle z klopsikami z soczewicy i kurkami

Gdy byłam dzieckiem nie przepadałam za daniami z grzybami i tak już zostało. Wyjątek stanowią kurki. Ich złotawy kolor zawsze zachwyca. Wystarczy dusić je kilka minut na maśle, by uzyskać delikatny smak i dodatek, który będzie pasować do jajek, mięsa czy makaronu. Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis właśnie na danie z makaronu z klopsikami z soczewicy. Przygotowuje się je dość szybko, a w smaku jest naprawdę dobre.


Składniki (dla 2 osób)

Klopsiki

  • zielona soczewica (4 garście)
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia

Sos:

  • 200 g kurek
  • 4 plastry dużej cebuli
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka oleju
  • 3 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie (30 min)

Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka.  W tym czasie przygotowujemy sos - cebulę siekamy w małą kostkę, a kurki dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i olej, po czym wrzucamy na nią cebulę i podsmażamy aż się zarumieni. Wtedy dodajemy kurki i całość dusimy pod przykryciem aż będą miękkie. Następnie dodajemy dwie łyżki śmietany i  przyprawiamy szczyptą soli oraz pieprzem (warto dodać go więcej, wówczas danie będzie mieć wyrazistszy smak). Gotowy sos przekładamy do naczynia.

Ugotowaną soczewicę odlewamy i osuszamy, a następnie blendujemy, by uzyskać jednolitą masę. Wtedy dodajemy szczyptę soli, pieprzu i nieco więcej bazylii. Całość mieszamy, po czym formujemy w małe kulki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy klopsiki.

W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Do tego dania idealnie nadaje się farfalle, ale mogą być też świderki.

Gdy wszystko jest już gotowe na patelnię wrzucamy sos wraz z makaronem i  dokładnie mieszamy. Dopiero wtedy dodajemy klopsiki i całość delikatnie mieszamy.

Danie przekładamy na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

0 komentarze