Kasza gryczana z duszonymi kurkami

Sycące, niezwykle proste do przygotowania i smaczne danie z kurkami. Dodatkowo to bomba witamin i składników odżywczych głównie dzięki kaszy gryczanej, która zawiera m.in. bardzo dużo błonnika, żelaza, potasu, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a do tego ma właściwości odkwaszające organizm.
Zazwyczaj w kuchni kaszę gryczaną wykorzystuje się jako dodatek do mięs z ciężkimi sosami, gulaszu. Zupełnie zapominamy o tym, że dobrze komponuje się ona również z warzywami i wszelkimi sałatami. Oto przepis na jedną z nich z dodatkiem duszonych kurek.  

Składniki


  • natka pietruszki
  • kasza gryczana
  • oliwa z oliwek 
  • roszponka
  • botwinka
  • rukola
  • kurki
  • pieprz
  • sól


Przygotowanie (15 minut)

Oczyszczone i pokrojone na małe kawałki kurki dusimy pod przykryciem na rozgrzanym na patelni maśle. W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną. Następnie na talerzu układamy umytą rukolę, roszponkę, natkę pietruszki i botwinkę, a na nich ugotowaną kaszę gryczaną. Na wierzchu układamy kurki. Na koniec całość skrapiamy oliwą z oliwek i gotowe.

Smacznego!

0 komentarze