Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Na jesienne chłody nie ma nic lepszego niż ciepła i pożywna zupa.  Moim numerem jeden pozostaje zupa z zielonej soczewicy z pomidorami.
Przepis na tą zupę jest wariacją na temat przepisu Marty Dymek - autorki bloga Jadłonomia.

Składniki

  • zielona soczewica, 
  • czerwona cebula, 
  • puszka pomidorów, 
  • pietruszka,
  • por, 
  • seler, 
  • marchew, 
  • imbir, 
  • czosnek, 
  • kozieradka, 
  • ziele angielskie, 
  • kurkuma, 
  • kardamon, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • suszona natka pietruszki.   

Przygotowanie (10 minut)

Do gotującej wody wrzucamy ziele angielskie, pora, startego selera, pietruszkę i marchew. Całość gotujemy przez kilkanaście minut. W tym czasie na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek podsmażany pokrojoną czerwoną cebulę i czosnek, aż zarumienią się.
Opłukaną soczewicę, cebulę z czosnkiem i wszystkie przyprawy dodajemy do wywaru warzywnego. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut do momentu, gdy soczewica zmięknie. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz suszoną natkę pietruszki.

Smacznego!

0 komentarze