Rozgrzewająca zupa z soczewicy

Na jesienne chłody nie ma nic lepszego niż ciepła i pożywna zupa.  Moim numerem jeden pozostaje zupa z zielonej soczewicy z pomidorami.
Przepis na tą zupę jest wariacją na temat przepisu Marty Dymek - autorki bloga Jadłonomia.

Składniki

  • zielona soczewica, 
  • czerwona cebula, 
  • puszka pomidorów, 
  • pietruszka,
  • por, 
  • seler, 
  • marchew, 
  • imbir, 
  • czosnek, 
  • kozieradka, 
  • ziele angielskie, 
  • kurkuma, 
  • kardamon, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • suszona natka pietruszki.   

Przygotowanie (10 minut)

Do gotującej wody wrzucamy ziele angielskie, pora, startego selera, pietruszkę i marchew. Całość gotujemy przez kilkanaście minut. W tym czasie na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek podsmażany pokrojoną czerwoną cebulę i czosnek, aż zarumienią się.
Opłukaną soczewicę, cebulę z czosnkiem i wszystkie przyprawy dodajemy do wywaru warzywnego. Całość gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut do momentu, gdy soczewica zmięknie. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz suszoną natkę pietruszki.

Smacznego!

Podziel się tym tekstem na:

0 komentarze