Budyń z dojrzałych pieczonych bananów, czyli kuchnia zero waste

Ten przepis jest idealny dla osób, które nie chcą marnować jedzenia i spędzać dużo czasu w kuchni. Jeśli masz banany dojrzałe tak bardzo, że ich skórka jest prawie czarna, to nie wyrzucaj ich, tylko zrób budyń. Będzie idealny na śniadanie lub słodką przekąskę w ciągu dnia. To także dobre rozwiązanie dla rodziców, którym zależy na tym, by ich dzieci jadły zdrowe słodkości. 


Składniki (na 1 porcję)

  • 3 małe dojrzałe banany
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • płatki czekolady mlecznej lub gorzkiej


Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Skórę bananów przekrój po całej ich długości tak, by nie naruszyć owoców. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia połóż banany i trochę rozchyl ich skórę. Piecz je przez ok. 15 minut. W tym czasie ugotuj torebkę kaszy jaglanej. 

Upieczone banany obierz ze skórek i przełóż do garnka. Następnie dodaj trzy łyżki ugotowanej kaszy jaglanej i całość zmiksuj blenderem (użyłam ręcznego) na jednolity krem. Gotowy budyń przełóż do miseczki, posyp startymi płatkami czekolady i dodaj wybrane przez ciebie owoce. 

Pamiętaj, że banany pozostawione bez skórki szybko czernieją, dlatego lepiej zjedz budyń od razu po przygotowaniu.

A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak nie marnować jedzenia to koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Smacznego!

0 komentarze