Zdrowy, wegański obiad do lunchboxa

Jako mama dwójki małych dzieci nie mam za dużo czasu na spędzanie codziennie kilku godzin w kuchni, choć nie ukrywam, że czasami miałabym na to wielką ochotę. Staram się tak przygotowywać posiłki, by nie gotować codziennie. Ostatnio zamieściłam wpis z przepisem na pieczone warzywa a la ratatouille. Nie zjedliśmy od razu wszystkiego, a to co zostało wykorzystałam następnego dnia na lunch, który idealnie nadaje się do zabrania ze sobą do pracy.



Przepis na domowe ratatouille znajdziecie na dole tego wpisu lub klikając w ten link.

Przygotowując danie do lunchboxa na kolejny dzień wystarczy tylko ugotować kaszę orkiszową. Do pudełka wkładamy dwie łyżki ugotowanej już kaszy, na której kładziemy warzywa. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Można także dodatkowo skropić oliwą z oliwek i dodać siemię lniane. 



Przepis na pieczone warzywa a la ratatouille

Składniki

  • zioła prowansalskie
  • czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • ziemniak
  • bakłażan
  • pomidor
  • papryka
  • czosnek
  • cukinia
  • bazylia
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Wszystkie warzywa kroimy w bardzo cienkie plasterki. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy łyżką oliwy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Podsmażamy go tylko chwilę i zdejmujemy nim zacznie brązowieć. 

W brytfannie ciasno i naprzemiennie układamy pokrojone wcześniej warzywa. Całość obsypujemy podsmażonym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Po ok. dwudziestu minutach danie jest już gotowe. Bon apetit!

0 komentarze