Roślinny piątek: domowe owocowe lody wegańskie

Po krótkiej przerwie powracam do publikowania przepisów w ramach cyklu "Roślinny piątek", które cieszą się sporym zainteresowaniem. O tym, że kuchnia roślinna stale zyskuje popularność chyba nikogo nie trzeba już przekonywać i cieszę się, że piszecie w komentarzach oraz prywatnych wiadomościach, że przepisy publikowane na Slow Life Studio inspirują Was do ograniczenia mięsa. 



Dodaj podpis


A skoro o przepisach mowa, to dzisiaj będzie trochę inaczej. Nie będzie propozycji dania na kolację czy lunch, ale na... deser. Nie znam osoby, która nie przepada za lodami, a w wakacje sięgamy po nie nadzwyczaj często, choć znam osoby, które lody jedzą tylko wtedy, gdy temperatura spada poniżej zero stopni Celsjusza. Wybór lodów w sklepach i kawiarniach jest ogromny, o ile nie jesteśmy uczuleni na białko mleka krowiego lub... nie jesteśmy weganami. Wówczas pozostają jedynie sorbety, które często są tak słodkie, że trudno jest je zjeść. Pomijając już zawartość cukru, ewentualnych barwników, to najzdrowsze jedzenie to właśnie to, które przygotujemy sami. A lody z proponowanych przepisów nadają się także dla dzieci jako zdrowa przekąska - bez dodatku cukru, mleka krowiego, barwników. Polecam także zaangażować do ich przygotowania dzieci - zabawa będzie przy tym przednia.

Do przygotowania lodów wykorzystałam plastikowe foremki wielokrotnego użytku. Proporcje podane w przepisach starczą do zrobienia łącznie czterech lodów w foremce jak na zdjęciu.



Lody kokosowo-bananowe


Składniki

pół jogurtu kokosowego PlantOn (dostępny m.in. w sklepach Lidl)
pół dużego banana

Banana kroimy na małe kawałki i wkładamy do miski z jogurtem. Miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do foremek i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki. 



Lody porzeczkowe


Składniki

pół opakowania jogurtu kokosowego PlantOn
3 łyżki owoców czerwonej porzeczki
pół banana

Banana kroimy na małe kawałki i wkładamy do miski z jogurtem oraz porzeczkami. Miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do foremek i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki. 



Smacznego!

Podziel się tym tekstem na:

2 komentarze