Makaron ze szpinakiem, czyli szybki wege obiad


Co zrobić na obiad, kiedy nie ma za dużo czasu na gotowanie, w lodówce raczej pusto, a wydawanie pieniędzy na jedzenie na wynos nie wchodzi w grę? Wtedy najlepiej sprawdzają się makarony, jak ten z przepisu.




Ten przepis na makaron ze szpinakiem mrożonym przygotowuje się zaledwie... 8 minut. Jest smaczny, pożywny, a do tego zdrowy i wegański. To danie jest też dowodem na to, że dieta wege (i generalnie kuchnia wege) nie muszą być skomplikowane, nijakie czy trudne.

Właściwości szpinaku są korzystne dla zdrowia. Zawiera on m.in. łatwo przyswajalne żelazo, ale nie powinny jeść go osoby chorujące na kamicę nerkową, ponieważ zawarty w nim szczawian wapnia (powstaje z połączenia kwasu szczawiowego i wapnia) jest budulcem kamieni nerkowych. Natomiast pestki słonecznika zawierają m.in. witaminy E, A, B, a także cynk, żelazo, potas, wapń.


Składniki

makaron z pszenicy
pestki słonecznika
oliwa z oliwek
czarne oliwki
czosnek
szpinak
pieprz
sól

Przygotowanie (8 minut)

Makaron z pszenicy durum zagotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (ok. 6 minut). Niektórzy zastanawiają się, jak przygotować szpinak, tymczasem jest to często prostsze niż nam się wydaje. 
Na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek podsmażamy zmrożony szpinak, który przyprawiamy czosnkiem (może być świeży ząbek lub sproszkowany), pieprzem i odrobiną soli. Po odlaniu makaronu mieszamy go na patelni ze szpinakiem, po czym przekładamy na talerz i posypujemy czarnymi oliwkami oraz pestkami słonecznika.

Smacznego!

Podziel się tym tekstem na:

1 komentarze

  1. Takie dania uwielbiam chyba najbardziej- szybkie, smaczne i na każdą okazję:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń