Bataty w sosie pieczarkowym

Gotowanie wege obiadu oraz drugiego dla miłośnika mięsa nie jest najłatwiejsze, ale spokojnie - da się znaleźć na to rozwiązanie. Wege dieta w praktyce jest bardzo prosta, a jej dania tak smaczne, że często wystarczy dodać tylko odrobinę mięsa i mamy gotowe dwa obiady - wege i mięsny. I tak właśnie jest z tym przepisem na bataty. 




W wersji dla miłośników mięsa wystarczy dodać tylko trochę pokrojonego w kostkę i upieczonego fileta kurczaka lub indyka.



Składniki (2 porcje)


biała fasola (szklanka ugotowanej)
pieczarki (kilka sztuk)
natka pietruszki
siemię lniane
1 duży batat
śmietana
cebula
pieprz
olej
sól

Przygotowanie

Białą fasolę przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W związku z tym, że trzeba ją moczyć przez dwanaście godzin przed gotowaniem, lepiej jest to zrobić dzień wcześniej.

Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki z cebulą posiekaną w drobną kostkę i dusimy aż będą miękkie. Dodajemy śmietanę (w wersji wegańskiej mleko roślinne) i doprawiamy solą, pieprzem. 

W tym czasie w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni pieczemy pokrojone w kostkę bataty aż będą miękkie. Gdy są już gotowe, łączymy je razem z ugotowaną fasolą i polewamy sosem pieczarkowym. Całość posypujemy ziarenkami siemienia lnianego i posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego!

Podziel się tym tekstem na:

4 komentarze

  1. Batatów jeszcze nie jadłam...muszę w końcu kiedyś spróbować!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz spróbować. Polecam też frytki z batatów.

      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Aga, do tej pory posypuję pieczone bataty cynamonem, zgodnie z Twoją sugestią!

    OdpowiedzUsuń