Jak jeść więcej warzyw i przekonać do tego rodzinę - 5 pomysłów

Coraz więcej wiemy o tym, jak dobry wpływ na nasze zdrowie ma jedzenie warzyw, a mimo tego bardzo często obiady w wielu polskich domach nadal składają się z dużej porcji mięsa, ziemniaków i ogórka kiszonego lub surówki. Wystarczy trochę postarać się, wyjść poza bezpieczny i utarty schemat, by zobaczyć, że spożywanie większej ilości warzyw nie jest trudne, droższe, a przekonać do tego można nawet największych fanów mięsa. Poznajcie 5 pomysłów jak tego dokonać. 


1. Pasta i pasztet na kanapki

Jeśli zjadamy kanapki to zazwyczaj z wędlinami, mięsnymi pasztetami lub jajkami. A gdyby tak upiec pasztet z cukinii, posmarować nim kromkę chleba i położyć plaster pomidora? Byłoby pysznie, bo pasztet z cukinii smakuje naprawdę dobrze, zdrowo i kolorowo. Jeśli nie macie czasu lub nie potraficie samodzielnie przygotować pasztetu czy pasty warzywnej, to nie ma problemu. W wielu piekarniach oraz w niektórych sklepach będziecie mogli je kupić. 

2. Warzywne placki

Najpopularniejszymi warzywnymi plackami są chyba ziemniaczane zjadane z cukrem, śmietaną lub gulaszem. Możesz je przygotować z wielu warzyw i podawać na różne sposoby. I obiecuję, że będą smakować nawet największym fanom mięs i tradycyjnej kuchni. 

Niedawno usmażyłam placki z cukinii, które mój kochany M. zjadł właśnie z mięsnym gulaszem, który zazwyczaj konsumował z makaronem lub ryżem. Do tych samych placków udało mi się przekonać także teściów i kuzyna, którzy zjadali je z domowym sosem tzatziki i kotletami jajecznymi.

3. Chipsy i frytki

Je również możesz przygotować z warzyw. Jakiś czas temu bardzo popularne były chipsy z jarmużu, ale równie dobrze smakują też te z cukinii czy marchewki. I tutaj także z pomocą zapracowanym może przyjść oferta sklepów, w których je kupisz. Owszem, ich malutka paczka kosztuje tyle co duża normalnych, ale przecież chodzi o twoje zdrowie i nie jesz ich codziennie, także raz na kilkanaście dni możesz sobie na nie pozwolić. 

Zamiast klasycznych frytek z ziemniaków, które często ociekają tłuszczem, zrób ich domową wersję w piekarniku. Poza ziemniakami, nadawać się do nich będą bataty, pietruszka, marchewka. Możesz je obsypać nie tylko solą, ale także ziołami. Takie frytki to dobry zamiennik ryżu, makaronów, a nawet ziemniaków, które dobrze jest czasem zastąpić czymś innym.

4. Tarty i tartaletki z wytrawnym farszem

Tarty to nie tylko owoce, galaretki i kremy. Równie dobre są te z wytrawnymi farszami, które idealnie sprawdzą się jako danie główne obiadu lub na kolację. Polecam te ze szpinakiem i odrobiną sera feta, z cukinią, z pieczonymi pomidorami. Do nich także możesz dodać trochę mięsa. A jeśli robisz je sama w domu, to możesz nie dodawać do ciasta cukru, a do farszu dużo sera. 


5. Pyszne tosty, które polubią nawet najwybredniejsi smakosze

Gdy byłam dzieckiem często jedliśmy w domu na kolację tosty z serem i szynką. Im więcej sera, który ciągnął się, gdy próbowałam wziąć kęsa, tym lepiej. Niestety, nie było to ani zdrowe ani dobre dla figury. 

O wiele zdrowsze, a nawet smaczniejsze, są tosty z odrobiną zielonego pesto, czosnkiem, posiekanym pomidorkiem, sałatą, cebulą i serem, ale mozzarella. W wersji dla jedzących mięso możesz położyć na pieczywie cienko pokrojone plastry indyka, kurczaka lub wołowiny, które uprzednio upieczesz lub podsmażysz.


Zdaniem lekarzy najkorzystniej dla naszego zdrowia byłoby jeść nawet pół kilograma warzyw dziennie. Jeśli masz w domu warzywnego niejadka, lub sama nim jesteś, to nie ma sensu rzucać się na głęboką wodę i od razu przechodzić na wegetarianizm i zmieniać diametralnie swoje nawyki żywieniowe. Owszem, niektórym to się udaje, ale jeśli do nich nie należysz, to wprowadzaj zmiany stopniowo. W swoim własnym tempie. 

0 komentarze