Szybki przepis na sałatkę z jarmużem

To przepis z cyklu "co zrobić na lunch z tego co jest w domu", czyli czyścimy lodówkę:) A co ciekawe wyszła całkiem niezła w smaku kompozycja i do tego bomba witaminowa okraszona dressingiem z dodatkiem miodu.


Czasami w życiu człowieka zdarzają się dni, kiedy niby w lodówce i szafkach jest trochę różnych składników, ale na pierwszy rzut oka za bardzo do siebie nie pasują. A raczej nie nadają się do zrobienia konkretnego dania i wtedy jest najlepsza zabawa. Wystarczy uruchomić wyobraźnię, odważyć się na eksperymenty i kombinować z tego, co mamy akurat w domu. Efekty mogą was zaskoczyć. Właśnie w ten sposób udało się mi się stworzyć całkiem niezłe dania.

Dzisiejszy przepis też powstał w ten sposób i jest naprawdę bardzo, bardzo prosty. Poza tym idealnie nadaje się do pracy na lunch box.

Składniki (na 1 porcję)

2 łyżeczki soku z cytryny
zioła (oregano, bazylia)
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka pesetk dyni
2 plastry sera feta
czerowna cebula
zielona papryka
2 razy jarmużu
2 łyżki miodu
pieprz
sól

Przygotowanie

Umyty jarmuż rozrywamy na małe kawałki uprzednio usuwając grubsze części łodyg. Ser feta i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę siekamy na małe kawałki. Mieszamy liście jarmużu z cebulą i papryką, po czym posypujemy je pestkami dyni oraz ziołami. Na koniec dodajemy dressing. 

Dressing 

W szklance lub miseczce mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód. Następnie dodajemy szczyptę soli, pieprzu i całość mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, przygotowujemy sałatkę i polewamy gotowym dressingiem. 

Smacznego!

0 komentarze