Bruschetta z awokado i pomidorami z domowym pesto

Jeśli szukacie prostego przepisu na smaczną i zdrową przekąskę lub śniadanie, której przygotowanie nie pochłonie mnóstwa czasu, to bruschetta spełni wasze wymagania. Jej przyrządzenie według przepisu, który znajdziecie poniżej, zajmie nie więcej niż pięć minut. To jak - spróbujecie?



Bruschetta wywodzi się z włoskiej kuchni i, co ciekawe, dawniej była ponoć przekąską rolników. Obecnie praktycznie każda restauracja specjalizująca się w kuchni włoskiej ma ją w swoim menu. Można ją przyrządzić w wielu wariantach, choć najpopularniejsza nadal pozostaje bruschetta z pomidorami i bazylią. Tym razem proponuję Wam przygotowanie tej słynnej przekąski z domowym pesto zamiast posmarowania jej jedynie oliwą z oliwek.

Składniki

  • bagietka lub zwykła sznytka, kajzerka
  • oliwa z oliwek
  • awokado
  • pomidor
  • bazylia
  • pieprz
  • koper
  • sól



Przygotowanie

Pesto

Do miski wlej 4 łyżki oliwy z oliwek i dodaj pół małego pęczka kopru oraz garść liści bazylii. Całość zmiksuj na jednolitą masę i dopraw solą oraz czarnym pieprzem. 

Bruschetta

Bułkę pokrój na małe kromki o grubości ok. centymetra i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy grzanki będą zarumienione i chrupiące wyjmij je. Każdą z nich posmaruj odrobiną pesto, a na nim połóż pokrojonego w małą kostkę pomidora i awokado. Możesz udekorować bruschettę listkami świeżej bazylii. 

Smacznego!

6 komentarze

  1. Uwielbiam wszystkie włoskie smaki ♡ chętnie samodzielnie przygotuję taką przekąskę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia włoska jest pyszna:) Bruschettę robi się bardzo szybko. Polecam:)

      Usuń
  2. Om jom jom...ale bym zjadła:D Uwielbiam takie kombinacje!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować przepis. Jest prosty, szybki a grzanki pyszne:)

      Usuń
  3. Fajny pomysł, lubię bruschettę, a ta wersja jest bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń