Awokado - właściwości zdrowotne i przepis na pyszne tosty

Jego delikatny smak łatwo podkręcisz ostrymi przyprawami. Skropione sokiem z cytryny nie ściemnieje. Dobrze komponuje się z różnymi sałatkami, tortillą oraz owocami w koktajlach i sałatkach. Jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. To bomba potasowa.


Awokado jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych. W jego 100 g znajduje się aż 600 mg potasu, który wpływa korzystnie m.in. na pracę układu nerwowego. Poza tym owoc ten zawiera w 100 g 41 mg fosforu, 8 mg witaminy C, 10 mg sodu, 3,3 g błonnika, 2 g białka, 11 mg wapnia, ale także 15,3 g tłuszczu i 160 kcal. 

Jeśli chcesz schudnąć to raczej nie powinnaś sięgać często po awokado ze względu na dużą zawartość tłuszczu i kaloryczność.


Zawarte w nim tłuszcze są łatwo przyswajalne przez organizm ze względu na sporą zawartość kwasów wielonienasyconych, odpowiadających m.in. za zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi. Niekiedy awokado zaleca się do spożywania osobom z problemami z niedokrwistością czy przy nadciśnieniu. Zawarty w nim tłuszcz wykorzystywany jest także w procesie tworzenia niektórych kosmetyków i znany jest ze swojego dobrego wpływu na skórę.

Co ciekawe, najwięcej składników odżywczych znajduje się w pestce awokado, którą zazwyczaj wyrzucamy. Wystarczy wysuszyć ją na słońcu, a następnie roztłuc, zmiksować blenderem na proszek i dodawać do potraw. 

Przepis na tosty z awokado


Składniki


  • 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego
  • suszone pomidory w zalewie
  • liście szpinaku
  • awokado
  • pieprz
  • jajko
  • olej
  • sól

Przygotowanie

Na rozgrzanym oleju smażymy jajko sadzone z dodatkiem soli i pieprzu. Dojrzałe awokado obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Kilka plastrów pomidorów w zalewie odcedzamy i kroimy na małe kawałki. W tosterze opiekamy chleb. Gdy będzie już gotowy układamy na nim warstwy szpinaku, jajka, awokado i pomidorów. 

Smacznego!

Źródło: "100 roślin w twojej kuchni", M. Szustakowska-Chojnacka

0 komentarze