Tofu z kurkami na szybki wegański obiad

Nie jestem wielbicielką tofu - jego smaku, konsystencji. Niedawno jednak przez przypadek znalazłam tofu z bazylią i postanowiłam jeszcze raz spróbować przekonać się do niego. Dzieci bawiły się w ogrodzie z dziadkami, a ja zamknęłam się w kuchni by zrobić wegańskie danie z tego, co było w lodówce. Lubię te chwile, gdy spontanicznie zaczynam gotować i okazuje się, że finalnie na stole pojawia się całkiem niezłe danie przygotowane z niewielu składników, a do tego w maksymalnie trzydzieści minut. 


Składniki (na 2 porcje)

kasza orkiszowa (torebka)
tofu z bazylią (1/2 kostki)
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sos sojowy
cebula
pieprz
kurki
sól


Przygotowanie

Tofu (dostępne m.in. w Lidlu) kroimy w niewielką kostkę i skrapiamy sosem sojowym (2-3 łyżki). Odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie cebulę i kurki kroimy na małe kawałki i dusimy na rozgrzanej na patelni oliwie. Gdy są miękkie dodajemy tofu i całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą orkiszową (gotujemy ją zgodnie z opisem na opakowaniu) i natką pietruszki. 

Smacznego!

Podziel się tym tekstem na:

0 komentarze